DOES THE QATAR FOUNDATION ACCEPT OPEN GAY TEACHERS? IF NOT THEN WHY DOES FC BARCELONA ACCEPT ITS SPONSORSHIP? CAN YOU, SANDRO ROSELL, ANSWER MY QUESTION, PLEASE? CAL QUE TRADUEIXI?

dimarts, 16 de novembre del 2010

MAS TV3

TV3 (Catalonia)Image via Wikipedia
Com bé molta gent sap TV3 la va crear Convergència i Unió. Durant molts anys de govern de CiU es va anar forjant TV3. El resultat és que un cop CiU va deixar de governar a Catalunya, TV3 va continuar amb la mateixa gent que va entrar en l'época de CiU. Potser sóc jo però jo sempre he tingut la sensació que TV3 ha continuat tenint un to marcadament nacionalista. De fet com a Catalunya hi ha molta gent que quan veu a la tele se n'oblida de triar la tele que emet a la llengua pròpia de Catalunya hi ha molta gent que tria el canal simplement perquè li parlen a la seva llengua materna. Això vol dir que molts castellano-parlants trien teles que els parlen en castellà. Dic això perquè a mi aquest sistema actual de teles em sembla una mica curiós. Perquè si un veu un canal estatal un veu un mapa d'Espanya i un té una visió estatal de le notícies. Si un posa TV3 llavors un veu un mapa de les terres de parla catalana i té una visió catalana de les notícies. No seré pas jo el que digui que fem un canvi. Jo simplement dic que si tots els que vivim a Catalunya som catalans és estrany que segons la llengua materna hagim de triar teles que donen una visió tan diferent del món. No sé si algú ha caigut però no deu ser tan estrany que gent que tingui com a llengua materna l'àrab es vegi obligada a veure canals de parabòlica on els valors que trobaran i la visió del món seran molt diferents als de la majoria de gent de Catalunya. Què això sigui el millor per fer país ho dubto molt. Suposo que la gent que vol fer país creu que el millor per Catalunya és tenir una TV3 com la que tenim però això el que està fent a la pràctica és que molta gent a Catalunya estigui veient teles d'altres llocs. Dic tot això perquè amb el sistema de teles que tenim estem fomentant una separació de la gent que viu a Catalunya en funció de la seva llengua. De fet un també es podria preguntar que perquè les televisions estatals o privades no emeten més en català.

From 1991 to 2008.Image via Wikipedia



Tot això ho dic perquè TV3 dóna una imatge del país a l'igual que TVE de l'estat. Si un segueix habitualment TV3 un començarà a conèixer els pobles de Catalunya, les seves comarques, la seva gent, els seus actors. Per una altra banda si un segueix TVE llavors un coneirerà pobles d'Espanya, la seva gent, els seus actors. Amb això el que vull dir és que amb el sistema actual de les teles estem fomentant a que la gent de Catalunya tingui una visió diferent del món segons quina llengua triï per sentir la tele. I jo, humilment crec que la gent quan veu la tele és molt seva i tria la seva pròpia llengua. I la llengua propia de cada persona no sempre és la llengua del que anomemen Catalunya. Llavors mentre mantiguem el sistema de teles com ara estarem tenint gent a Catalunya amb visions molt diferents simplement per la llengua que parlen o agraden sentir (A França han tret un canal públic en àrab, per exemple) Si a la tele passés com passa als mitjans escrits o a Internet això seria diferent. Per exemple a El periódico la informació és la mateixa tant si llegeixes en castellà o en català. Doncs resulta que a la tele això no passa. Si el que passa a la tele passés als diaris llavors seria com que la gent que agrada del català només pot llegir forçosament l'Avui i la gent que agrada del castellà han de llegir forçosament El País!

A mi m'agradaria poder saber sobre els pobles d'Espanya, el temps a l'estat, etc en programes fets en català. I m'agradaria veure una televisió feta en català però que no estigui tan esbiaxada. Per exemple, amb la visita dle Papa va ser terrible. Havies de posar TVE perque et donessin una visió objectiva del viatge del Papa a Barcelona. A TV3 gairebé amagaven les veus discordants.

En definitiva jo el que vull és que la pluralitat que hi ha a la premsa escrita tmabé hi arribi a la tele. I que puguis tenir una tele en català que et doni una visió catalanista o espanyolista. I el mateix amb el castellà. I l'àrab. Tot en proporció al que la gent vulgui i les finaces permetin.

Un pot agradar del castellà i no per això agradar de la visió tan espanyolista de TVE! I un pot agradar del català i no per això agradar de la visió tan catalanista - i fins i tot tan papista! - de TV3! I el pitjor és que  a més a més pago amb els impostos totes dues!

Ah, m'oblidava del que volia dir realment en aquest post! El que volia dir és que estic preocupat de que Artur Mas guany perquè si ja amb el Montilla TV3 ja tenia un flaire tna de temps de Pujol no vull ni pensar que pot passar si l'Artur Mas governa. El seu govern no tindrà cap contrapès! Cosa que si tenia el tripartit gràcies a TV3.

Estic convençut que si Mas guanya el Polònia no se'n fotrà tant del seu govern com ho van fer del tripartit. I si el Toni Sole ho fa llavors el fotran fora. I si no, ja veureu ...

Però bé, suposo que molta gent deu saber molt i per això les coses estan com estant. Ara bé, el que estic pensant és que si TV3 va tenir un accent proper a CiU quan governava CiU i fins i tot amb el tripartit que ens podem esperar si Artur Mas fa que CiU torni a governar?
Enhanced by Zemanta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada