DOES THE QATAR FOUNDATION ACCEPT OPEN GAY TEACHERS? IF NOT THEN WHY DOES FC BARCELONA ACCEPT ITS SPONSORSHIP? CAN YOU, SANDRO ROSELL, ANSWER MY QUESTION, PLEASE? CAL QUE TRADUEIXI?

divendres, 19 de novembre del 2010

PARLAMENT2010.CAT

A centenary statue of Pau Casals at Montserrat...Image via Wikipedia
Tinc ganes de tenir una mica de cultura general sobre el funcionament d'aquestes properes eleccions. M'agradaria saber com funcionen unes eleccions. Per exemple, m'agradaria saber quants escons hi ha per la meva circumscripció i com es decideix qui té escó o no. Vaja, que estic encuriosit per la part tècnica de les eleccions.

Aquesta curiositat la tinc perquè vull saber quants vots, o quin percentatge es necessita per aconseguir cers escons.

No sé pas on trobar la informació aquesta. De totes maners cercant he trobat un altre tipus d'informació que també pot tenir utilitat. He descobert un web de la Generalitat que es diu <a href=HTTP://www.palrlament2010.cat>www.parlament2010.cat</a>.

Hi ha una secció que posa ACTORS DEL PROCÉS ELECTORAL. He entrat i he triat l'opció de PARTITS POLÍTICS i deprés CANDIDATURES PROCLAMADES. Un cop aquí hi ha una separació per circimscrpció.

CIRCUMSCRIPCIÓ DE BARCELONA:
N'hi ha 29 candidatures. Us menciono alguna candidatura de les que encara NO he parlat i em criden l'atenció:
ESCONS EN BLANC - CIUDADANOS EN BLANCO
PARTIT ANTITAURÍ
PIRATES DE CATALUNYA
PARTIDO CASTELLANO

CIRCUMSCRIPCIÓ DE GIRONA:
N'hi ha 26 candidatures. Algunes d'elles:
PARTIDO GAY, LESBICO, BISEXUAL, TRANSEXUAL
Y HETEROSEXUAL / TODOS SOMOS IGUALES (GLBTH/TSI)
PDR.CAT

CIRCUMSCRIPCIÓ DE LLEIDA:
N'hi ha 29 candidatures. Un per exemple és el
PARTIDO ARAGONES

CIRCUMSCRIPCIÓ DE TARRAGONA:
N'hi 30 candidatures. La circumscripció doncs amb més candidatures.
Us poso un link:
...Tarragona/Tarragona.htm

----------------
DADES ELECTORALS

He trobat un lloc amb dades electorals:

INFORMACIÓ ELECTORAL>DADES DEL PROCÉS ELECTORAL

En aquí, per fi, he trobat el que volia!: saber quants candidats hi ha assignats per circumscripció:

Bé, en total s'han d'escollir 135 diputats. 85 a la c. de Barcelona, 18 a c. de Tarragona, 17 a la c. de Girona i 15 a la circumscripció de Lleida.
Aquest número d'escons com us podeu imaginar no coincideix en proporció amb el nombre de votants. Així a LLeida (prov) poden votar 301.189 persones i a Tarragona (provincia) poden votar 540.840 persones. Amb aquests votants si a Lleida li pertoquen 15 escons llavors a tarragona li pertocarien gairebé 28! Però es té en compte el territori i per això funciona així. Amb aquest sistema surt guanyant gent de Lleida, etc i surten perdent la gent de Barcelona. O el que és mateix CiU surt guanyant ja que les esquerres són més de l'àrea de Barcelona. De totes maneres ara tinc un dubte. La gent de l'àrea rural de la província de Barcelona no surt perdent respecte la gent d'altres àrees rurals fora de la província de Barcelona? Tota aquesta problemàtica és la que surt de tant en tant als debats entre partits. Darrerament potser no es parlava tant perquè governava l'esquerra que és l aque es podia queixar. Si no he fet malament el càlcul el vot d'un lleidatà gairebé val el doble del d'un barceloní. O sigui que si podeu triat entre estar empadronats a Lleida o a Barcelona ja sabeu! Encara que a Lleida no podreu votar a ... CARMEN DE MAIRENA (encara que si podeu votar al seu partit, la CORI).

Estic mirant ara un lloc de resultats d'eleccions anteriors. Veig que al 2003 el PSC va treure 1.031.454 vots. I CiU va treure 1.024.425. Menys de 10000 vots de diferència a favors dels socialistes. Però per això del territori ... PSC es va fer amb 42 escons i CiU es va fer amb 46! 








Enhanced by Zemanta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada